Overcomer (2019)
Livet endrer seg over natten for basketballtreneren John Harrison (Kendrick) etter at han mister trenerjobben pga. mye frafall fra laget, og blir utfordret av skolens rektor, Olivia (Shirer), til å bli trener for skolens terrengløsplag, en idrett han verken kjenner eller liker. Han blir enda mer oppgitt når det kun er en som melder seg på, nemlig Hannah (Wright-Thompson), ei jente som sliter med astma.
Vurdering
5 av 2 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
Forfattere
Alex Kendrick
Manusforfatter
Manusforfatter
Stephen Kendrick
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Bruce Marchiano
Pastor Mark
Pastor Mark
Shari Rigby
Amy Harrison
Amy Harrison
Stephen Kendrick
Starter
Starter
Alex Kendrick
John Harrison
John Harrison
Cameron Arnett
Thomas Hill
Thomas Hill
Steve Hullfish
Representant for bedrift
Representant for bedrift
Ben Davies
Trener Myers
Trener Myers
Scotty Curlee
Gene Andrews
Gene Andrews
Holly A. Morris
Cindy Hatcher
Cindy Hatcher
Priscilla C. Shirer
Olivia Brooks
Olivia Brooks
Produsenter
Stephen Kendrick
Produsent
Produsent
Aaron Burns
Produsent
Produsent
Justin Tolley
Produsent
Produsent
Larry Frenzel
Produsent
Produsent
Shannon Kendrick
Produsent
Produsent
Annet
Alex Kendrick
Redigering
Redigering
Steve Hullfish
Redigering
Redigering
Bob Scott
Cinematografi
Cinematografi
Paul Mills
Komponist
Komponist
Bill Ebel
Redigering
Redigering
Lignende filmer
Anmeldelser
Løpefilm med tro og tilgivelse i fokus
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Kendrick brødrene slår til igjen med ”Overcomer”, som begynner med et skolelag i basketball som er optimistiske foran neste sesong med trener John Harrison i spissen, men så blir en stor bedrift lagt ned og flere av foreldrene til basketspillerne må flytte og dermed også flere av spillerne. Dette fører til at basketballaget avvikles til John Harrisons store frustrasjon. Midt i dette hoper det seg opp vanskeligheter, at på til at John får spørsmål om å bli trener for skolelaget i terrengløp, og ikke et hvilket som helst lag, laget består kun av ei jente, og hun har astma. Hun har også bodd som foreldreløs sammen med bestemoren de siste 15årene. Hun kan løpe, men kan hun stille opp mot de aller beste? Hva skjer når familiesituasjonen gås i sømmene og behovet for Guds kjærlighet dukker opp?
Filmen går fram i ganske typisk Kendrick Brothers stil. Den har noen klisjé øyeblikk, som vi har sett mange ganger før. Frelsesøyeblikket til Hannah Scott er et av disse, spesielt for dem som har sett utallige slike øyeblikk på film før. Men når det er sagt så er fortsettelsen litt mer kreativ bl.a. i det hun plutselig står foran en dramaklasse fast og stø i sin tro etter å ha lest i Efeserbrevet. Filmen får også fram hvordan humøret hennes blir bedre og hun begynner å se lyset i tunellen. Filmen får fram evangeliet, på en litt klisjé måte kanskje, men det fører til en overbevisning om å gjøre opp med medmennesker det gale man har gjort mot dem. Dette er viktige poenger som sjelden kommer så tydelig fram i andre kristne filmer. Filmen har noen sterke øyeblikk, men blandet med klisjér og kanskje det at filmen blir litt ”overkristen” til tider gjør at den mister noe av troverdigheten sin. Brikkene faller også litt for enkelt på plass synes jeg. Helhetsinntrykket er allikevel positivt med tanke på budskapet, selv om det kunne vært presentert på en enda mer original måte.
Budsjettet på filmen er høyere enn i tidligere filmer av Kendrick brødrene. Vi ser at bildekvalitet og foto er bra, mens skuespillet til noen av birollene sliter tidvis med å yte over normalen. Hovedrollene synes jeg gjør det ganske bra, og det er tydelig å se hvordan Alex Kendrick har utviklet seg på skuespillerfronten fra sine første filmer. Manuset er litt tynt til tider med noen klisjér som kunne vært unngått, men samtidig har den med seg noen kreative innslag som man kanskje ikke har sett så ofte på film før. Som f.eks. høreapparat ”trikset” under løpingen, men hvor troverdig det er å time alt slik det blir gjort er en annen sak, men alt er jo mulig på film. Filmen mangler ikke på hjertevarmende øyeblikk og det er vel disse som redder mye av filmen for den gjennomsnittelige seer. En liten dose humor får vi også. En grei film i filmrekken av Kendrick Brødrene, men ikke blant de aller beste.
5 av 7 -
8.3 2020 - Jarmo
Tro som endrer perspektiv
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
"Overcomer" starter veldig typisk med et basketball lag som går bra og en trener som er entusiastisk i jobben sin, men så skjer det utenkelige - byens største arbeidsplass stenges og folk begynner å flytte bort noe som gjør at det ikke blir så mye igjen av vinnerlaget i året som var. I stedet bes John Harrison å trene løpelaget som viser seg å ha kun en løper, og hun har astma. I typisk Kendrick Brothers stil så går alt sakte med sikkert nedover både i relasjoner og prestasjoner og problemer, mens det sakte introduseres håp og tro. Settingen er relativt original, og løsningen på det hele er i god kristen ånd, men hvordan omvendelsen løses er ganske klassisk presentert og kanskje litt i overmåte siden det er snakk om en sekstenåring. Det er likevel en god film selv om jeg heller vil se at det utforsker andre måter å berøre oss som ser på med budskapet. Her er det brukt også som et virkemiddel for å endre perspektiv på livet, der man ser tydelig endring i Hannah fra å gå fra en sjenert og stille jente til en som gledelig deler sin historie i slutten.
Hannahs astma var interessant å se hvordan ble taklet siden jeg selv sliter med det samme, og alt i alt ble det løst relativt greit men ikke helt korrekt. På film vises det typisk at hun får pusteproblemer og bruker sin inhalator, men i virkeligheten så kan man bruke inhalatoren før f.eks. et løp og den vil ha virkning i flere timer. Det merkes også at det er jobbet med detaljer men kvalitets hoppene fra Sherwood Pictures første filmer er ikke lenger der fra deres forrige film. Kanskje de bør utforske andre sjangere enn drama? Humorelementene synes jeg også er tonet ned litt fra forrige filmer og de har funnet lite plass til “comic relief” øyeblikk - eller mindre tydelig, som passer bra men som også gjør at man mer sjelden drar på smilebåndet.
5 av 7 -
29.6 2020 - John