Come Sunday (2018)
Evangelisten Carlton Pearson møter motbør når han kommer til den konklusjonen at frelsen er universiell, at Gud gir alle mulighet over tid selv etter sin død å komme til himmelen. Det vil si, at der ikke finnes et helvete - og det synet er så kontorversiell blant evangelikale kristne at han blir sett på som kjetter.
Vurdering
4 av 2 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
Joshua Marston
Forfattere
Marcus Hinchey
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Martin Sheen
Oral Roberts
Oral Roberts
Chiwetel Ejiofor
Carlton Pearson
Carlton Pearson
Danny Glover
Quincy Pearson
Quincy Pearson
Tonea Stewart
Lillie Ruth Pearson
Lillie Ruth Pearson
Demetrius B. Banks
Bishop
Bishop
Greg Lutz
Pat Robertson
Pat Robertson
Ric Reitz
Richard Roberts
Richard Roberts
Selena Anduze
Claire
Claire
Tracey Bonner
Kiesha
Kiesha
Juan Gaspard
Church member
Church member
Produsenter
Marc Forster
Produsent
Produsent
Julie Goldstein
Produsent
Produsent
Cindy Wilkinson Kirven
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
James D. Stern
Produsent
Produsent
Lucas Smith
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Alissa Shipp
Produsent
Produsent
Jonathan Montepare
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Kristy Maurer Grisham
Medprodusent
Medprodusent
Ira Glass
Produsent
Produsent
Annet
Erin Charles
Cinematografi
Cinematografi
Richard Sherman
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Malcolm Jamieson
Redigering
Redigering
Peter Flinckenberg
Cinematografi
Cinematografi
Tamar-kali
Komponist
Komponist
Lignende filmer
Anmeldelser
En kamp om troen på helvetes eksistens
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
”Come Sunday” baserer seg på en sann historie om den kjente pinsepredikanten Carlton Pearson, som studerte under Oral Roberts på Oral Roberts University i Tulsa, Oklahoma. Han var som en sønn for Roberts, men når Roberts får vite at Pearson har sluttet å tro på helvete så blir deres forhold satt på prøve og ting blir noe mer utfordrende.
Bibelen er klar på at helvete finnes, enten det er i form av evig pine, straff, ild eller mørke, så beskriver Bibelen helvete i klare ordelag. Versene som Pearson tar til støtte for sitt syn er enten tatt ut av sin sammenheng eller vrangtolket. Det å mene at helvete ikke finnes fordi Jesus døde for alle mennesker er å sette noe inn i bibelen som ikke står der. Bibelen må lese og forstås i sin sammenheng, spesielt når det er snakk om vesentlige ting som dette.
Selv om filmen prøver å fortelle en historie så kan man merke seg at filmskaperne tar side med Carlton og sympatiserer med ham og den homofile pianisten i kirken hans som vet at homofili er synd men sliter med lystene. Filmen får også en slutt som ikke sier så mye. Filmen viser også hvilke konsekvenser det å ikke tro på helvete fører med seg, som å ikke ta syndeproblemet alvorlig nok. Nå nevner jo Pearson at synden må tas alvorlig selv om helvete ikke finnes, men det blir allikevel en noe motsigende uttalelse uten noe fast holdepunkt for kjødet og dets begjæringer.
Videre så ser vi hvordan menigheten til Pearson blir splittet og flere av hans nærmeste velger å ta sterk avstand fra ham og læren hans, og det er jo bra. Så kunne man videre pekt på problemene med de karismatiske miljøene som denne pinseretningen springer ut fra, men det er ikke først og fremst poenget med filmen og heller ikke med anmeldelsen her. Jeg har valgt å anmelde filmen ut fra det filmen ønsker å fortelle. Temaet her handler om helvete eller ikke helvete og hvordan filmen og hovedpersonene forholder seg til det. Evangeliet kommer også til tider fram i filmen, men fokuset blir litt for mye på helvetesfrihet og ikke så mye på den motsatte siden som skilte lag med Pearson.
Pearson har en tendens til å ikke prøve alt med Guds Ord, men heller på sine følelser om at helvete ikke kan finnes fordi ditt og fordi datt. Problemet oppstår her med tanke på at han påstår at Gud fortalte ham at helvete ikke finnes selv om Bibelen klart sier det motsatte. Det å ikke prøve alt med Guds Ord virker å være et generelt problem innenfor disse karismatiske trosmiljøer slik jeg ser det.
Skuespillet fungerer allikevel fint og kvaliteten er bra og så lenge man ser filmen for å få et perspektiv på hva som er noen av argumentene og årsakene til at noen ikke tror på helvete så kan dette gå, men man må være på vakt så man ikke selv blir ført på villspor inn i denne læren som kalles for universalisme. Som en sann historie gir filmen også innblikk i dagens kristenhet og et av farene som kan skjule seg der, nemlig helvetesavvisning. I skrivende stund er filmen tilgjengelig på Netflix.
Pastoren som våget å tro annerledes
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Hva skal ledelsen i en kirkeretning gjøre når en av deres fremadstormende pastorer begynner å preke noe som ikke overensstemmer med retningens lære? Kirken har behandlet mange slike saker dårlig, men samtidig er det ikke så mye man kan gjøre annet enn å ta avstand forståelig nok. Det er såklart fort gjort å fordømme, noe som også vises her - men det vises også en prosess som noen ganger forsøker å ta hensyn.
Det er basert på en sann historie som gjør filmen ekstra virkelighetsnær. Kristen universalisme, eller “læren om universell forsoning” er et vanskelig tema siden den omhandler et av de tingene i kristendommen som har vært relevant og fundamentale helt siden starten - nemlig himmel og helvete. Det er også den tingen som er veldig lett å akseptere fordi hvem vil ikke at alle skal bli frelst? Hvem vil ikke ha mulighet til å lette litt på ansvaret på jorden? Det berører våre følelser og gir svar på noen av de vanskeligste spørsmålene. Men er det sant? I en film som dette får man gjennomgått teologien og testet følelsene som oppstår rundt temaet. Det finnes kirkeretninger som tror på universell forsoning, og det er gjennomtenkte argumenter som baserer seg på bibeltekster. Carlton vises til å starte fra scratch og vil reformere sin kirke på området. Det skaper konflikt, og det er det som skaper spenningen i filmen også. Det hintes ikke så mye til at dette ikke er noe nytt.
Filmen portretterer såklart kjetteren, Carlton, som den mest sympatiske personen. Det er han som har rett i saken, det er han som viser vei og som blir forfulgt. Derfor føles det kanskje litt manipulerende med viklingen filmen framstiller, men en film er den mest sympatiske om man tar side med mindretallet. Det er også verdt å merke seg at dette er ganske nylig historie som øker mistanken om en styrt agenda. Ellers er filmen av høy kvalitet samtidig som den ikke unnskylder troen på Jesus.