Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Bible: The Epic Miniseries (2013)

Denne serien begynner i starten av det gamle testamentet i Bibelen og gir en rask gjennomgang av noen av de mest sentrale historiene opp mot det nye testamentet, historien om Jesus, og videre gjennom Apostlenes gjerninger og til slutt et kort innblikk på Johannes Åpenbaring.

Vurdering

4 av 1 stemme

Fakta

7t 55min
The Bible
Land: USA, England
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Christopher Spencer
Crispin Reece
Forfattere
Richard Bedser
Manusforfatter
Christopher Spencer
Manusforfatter
Alexander Marengo
Manusforfatter
Nic Young
Manusforfatter
Colin Swash
Manusforfatter
Adam Rosenthal
Manusforfatter
Skuespillere
Produsenter
Roma Downey
Sjefsprodusent
Mark Burnett
Sjefsprodusent
Bob Beltz
Medprodusent
Richard Bedser
Sjefsprodusent
Alexander Marengo
Produsent
Annie Macnee
Medprodusent
Eamon Fitzpatrick
Medprodusent
Khadija Alami
Medprodusent
Brian Edwards
Sjefsprodusent
Toby Roebuck
Medprodusent
Annet
Alan Spalding
Produksjonsdesign
Hans Zimmer
Komponist
Robert Hall
Redigering
Julian Rodd
Redigering
Lorne Balfe
Komponist
Tessa Verfuss
Redigering
Jacob Thomson
Redigering
Dominic Stevens
Redigering
Tom Parsons
Redigering
Paul Crosby
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Lang bibelserie som ikke strekker langt nok

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

En litt vaklende miniserie som tar for seg en rask gjennomgang av noen av de mest vesentlige fortellingene i Bibelen. Det hele starter med et veldig kort innblikk i skapelsesberetningen med Adam og Eva som er smusset til som om de hadde vært ute og arbeidet hele dagen, og fortsetter inn i historien om Noah som har klart å bygge en ark som lekker inn vann, og videre får vi med oss historien om Abraham og Isak, Moses, Josva, David, Daniel og så til slutt Jesu fødsel, tjeneste, død og oppstandelse etterfulgt av apostlenes gjerninger i korte trekk.



Jeg hadde nok forventet mer av en serie som skal basere seg på Bibelen og hevde å ha bibeltroende og evangeliske kristne bak produksjonen. Her møter vi ikke bare på noen småfeil i henhold til Bibelen, men noen ganske tydelige feil som enkelt kunne vært unngått. Som jeg var inne på så får vi en veldig kort innføring i skapelsen og syndefloden, der Noahs ark har tendensen å lekke, som om ikke Noah hadde gjort jobben sin skikkelig. I filmen heter Abraham Abraham helt fra starten og ikke Abram som Bibelen peker på, samtidig som Sara heter Sara istedenfor Sarai til å begynne med. Videre forteller Bibelen at Abraham hadde med seg tjenere et visst stykke, når han og Isak gikk opp til fjellet for å ofre til Gud. En annen skuffelse er at man bl.a. har satt inn en ninjalignende engleskikkelse som river løs på Sodomas og Gommoras befolkning med sitt sverd og uslåelige kampteknikker for så å flykte sammen med Lot & Co før ilden og svovelet regner ned. Dette er ikke inntrykket jeg får av disse englene i Bibelen.



Hvis vi beveger oss videre til Moses så hadde jeg håpet at moderne teknologi skulle fått folkemassene til å være flere enn serien her prøver å vise. I Bibelen står det at det var omkring seks hundre tusen menn til fots foruten kvinner og barn, dvs. mest sannsynlig over 1million mennesker på ferden ut av Egypt (2.Mos.12:37). Her kunne filmatiseringen blitt noe mer mektigere.

Jeg forstår at filmskaperne må kutte ut noen hendelser, men når de utelater sentrale ting som burde vært på plass i historien slik som Ildsøylen som ledet Israelittene, episoden med gullkalven og Israelittenes ulydighet og Guds straffedommer over dem, så er jeg redd det er noe som ikke helt stemmer. Har de bare valgt å overse dette og fokusere på det positive? Dette blir litt skuffende, og altfor enkelt og lettfattet. Videre går vi over til historien om Josva og Samson, der historien om sistnevnte er en ekstra skuffelse. Samsonrollen passer langt i fra til rollen som Samson og historien blir veldig uklar, upassende og ubibelsk på flere områder, bl.a. at Samson avslører styrken i håret på Dalilas første forsøk.



Videre når vi går inn historien om David og Israels kongedømme så blir dette også mye utenom det bibelske. Bl.a. så ser vi at David ikke tar fliken av kappen til Saul mens han sover, men på en dårlig måte snikker han seg inn på ham og rekker å kutte av en bit før Saul oppdager dette og dramaet utspiller seg. David blir også foreslått planene for tempelbyggingen av profeten Natan mens han står på balkongen sin og ”begjærer” Batsebas skjønnhet. Etter hvert som historien går så faller David i hor og Nathan irettesetter David på en veldig tynn og dårlig måte istedenfor å gjøre det gjennom ”lignelsen” slik det står i Bibelen.

Videre går vi inn i historien om Daniel, en av de første filmatiseringer av den historien vel og merke, selv om det i nyere tid har kommet en spillefilm rundt historien. Her kommer det også inn noen uoverensstemmelser med Bibelen, bl.a. hendelsen ved ildovnen som Daniels venner skulle kastes inn i. Ifølge Bibelen skulle den varmes opp flere ganger og vaktene som kastet disse tre mennene inn i ovnen omkom pga. varmen. Men ingen av disse tingene ser vi, bare at man kaster inn et vedstykke som tar fyr med engang for så å hive inn disse tre mennene.



I historien om Jesu fødsel er det også føyd inn en del unødvendige og ubibelske detaljer, bl.a. noen voldsepisoder som ikke er beskrevet i Bibelen. Et positivt glimt som vi ikke ser i så mange andre Jesus filmer er at det er et glimt av forelskelse mellom Maria og Josef, det skal serien ha. Engleskikkelsene i denne episoden og i serien generelt består stort sett av krigerske engler, i tilfellet der engelen åpenbarer seg for Maria ser vi han bærer på en rustning samtidig som han ikke ligner på en engel i det hele tatt. Videre går historien inn på at Herodes skulle ha drept sin eldste sønn og at 2000 skal ha blitt korsfestet etter Herodes død. Dette kan vi ikke lese om i Bibelen og ikke vet jeg om det har noen holdbarhet i historiske kilder heller. Videre kan vi se at Johannes døperen sier noen ord som Jesus sa først senere i sin tjeneste om at ”et godt tre bærer god frukt osv…” Trodde dette var mer eller mindre unike ord fra Jesu munn?



I episode syv, som kanskje er den beste episoden av alle i serien, er vi vitner til Jesu tjeneste, og selv om den også har tatt seg noen ubibelske friheter så er denne episoden en av de beste og sterkeste og skal jeg anbefale en av episodene så ville det vært denne. Episodene der Judas forråder Jesus og videre til Jesu korsfestelse og oppstandelse virker ganske tafatt, noe etterligningfra ”Passion of the Christ” (2003) kan vi merke oss, og veien til Golgata blir sååå lang og mye unødvendig vold er satt inn i bildet som om ikke filmen fra 2003 var nok.

I disse siste episodene savner jeg også en nyere vinkling på historien om Jesus og ikke altfor like repriser fra tidligere filmatiseringer. Serien avsluttes med apostlenes gjerninger og et kort innblikk i Johannes Åpenbaring. De to sistnevnte er en skuffelse og vi hører omtrent ingenting om forkynnelsen som det står om i Apostlenes gjerninger om omvendelse og tro på Kristus. Videre så virker ikke alle rolleinnehaverne som troverdige nok, som f.eks. Paulus er noe av det mindre troverdige jeg har sett på film rundt Paulus. Da anbefaler jeg heller ”Bibelen: Paulus” fra 2000. Dette er noen kritiske blikk fra denne bibelserien, og jeg kunne kommet med flere, men får nøye meg med disse.



Kvalitetsmessig er dette ikke det helt store. Noen episoder er bedre enn andre på kvalitet, mens i andre episoder igjen sliter skuespillet mer. Musikken kan vi høre befinner seg på et noe høyere nivå, filmskaperne har tross alt fått med seg den kritikerroste og prisvinnende Hans Zimmer med på laget. Det virker som dette er en serie der man har hatt som mål å få inn mest mulig vold inn i historiegangen, og at en episode uten vold er en episode uten så mye mening og spenning. Mye av volden er utenom det nødvendige og går også utover Bibelens beskrivelser av enkelthendelser samtidig som det kan virke som om noen av volds scenene bare er lagt inn for å få litt action inn i bildet.



I det store og hele så er jeg nok snillere med min vurdering av karakter til serien enn det kan virke ut fra kritikken den får. Den har sine positive øyeblikk og de bedre episodene er også med på å løfte opp helhetsinntrykket. Serien har mye vold og anbefales nok ikke for alle og enhver og er ingen serie jeg vil rope ut at folk skal kjøpe eller se. Se den hvis du må, men hvis du kan, la vær! Serien har også blitt vist på ”History Channel”.
4 av 7 - -
0.54 sekunder