Anno Domini (1985)
Kristus er korsfestet. Jødene står splittet, en del er fylt av tro andre av mistro. Det veldige romerriket har nådd sitt høydepunkt, og en periode med blodbad, brutalitet og moralsk oppløsning fører til dets undergang.
Å spre det kristne budskapet fører i de fleste tilfeller til døden. Enten ved de romerske soldatenes sverd, eller i blodige gladiatorleker, der kristne kastes til løvene!
Å spre det kristne budskapet fører i de fleste tilfeller til døden. Enten ved de romerske soldatenes sverd, eller i blodige gladiatorleker, der kristne kastes til løvene!
Vurdering
5.5 av 2 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
Stuart Cooper
Forfattere
Vincenzo Labella
Manusforfatter
Manusforfatter
Anthony Burgess
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Flavius Sabinus
Renato Scarpa
Lucius Marinus
Lucius Marinus
Paul Freeman
Kornelius
Kornelius
Jennifer O'Neill
Messalina
Messalina
James Mason
Tiberius
Tiberius
Richard Kiley
Claudius
Claudius
Colleen Dewhurst
Antonia
Antonia
Fernando Rey
Seneca
Seneca
Richard Roundtree
Serpenius
Serpenius
Susan Sarandon
Livilla
Livilla
Produsenter
Vincenzo Labella
Produsent
Produsent
Tarak Ben Ammar
Produsent
Produsent
John A. Martinelli
Medprodusent
Medprodusent
Mario Mariani
Medprodusent
Medprodusent
Michael D'Addio
Medprodusent
Medprodusent
Annet
Ennio Guarnieri
Cinematografi
Cinematografi
John A. Martinelli
Redigering
Redigering
Lalo Schifrin
Komponist
Komponist
Enzo Burgarelli
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Lignende filmer
Anmeldelser
Ganske storslått om romerrikets maktperiode
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Denne oppfølgeren til ”Jesus of Nazareth”(1977) er en ganske så storslått mini serie tilrettelagt for fjernsyn om romerrikets grusomme maktperiode og hendelsene som tok sted i kjølevannet av den perioden blant de kristne og forfølgelsene av dem. Vi følger noen mer oppdiktede personer som seloten Kaleb og den romerske Corinna og den romerske soldaten Valerius og hans blivende jødiske kone Sara. Midt i dette er vi også vitner til bibelske personligheter som Peter, Paulus, Priskilla og Akvilas i møte med romerriket, forfølgelse og ikke minst en sidehistorie der de støter sammen med de overnevnte personene og forholdene som blir bygget opp. Vi får også et mer eller mindre dypt innblikk i maktesyken til de tre fremstående romerske keiserne på denne tiden, nemlig Caligula, Claudius og Nero.
Vi følger fremveksten av den kristne tro i kjølevannet av rommerikets stormannsgalskap og maktesyke. I fokus har vi først og fremst Peter og Paulus og deres forkynnertjeneste. Vi får frem gode glimt av virksomheten deres. Noe av det som blir sagt kan jo ikke direkte henvises til Bibelen, men fokuset er til en viss grad på Guds kjærlighet. Det blir også nevnt av Stefanus at de forkynte kjærlighetens og tilgivelsens evangelium, selv om ingen av uttrykkene blir brukt i Bibelen. Men sannelig så er evangeliet en proklamasjon av kjærlighet og tilgivelse, bare at Paulus og apostlene brukte andre uttrykk i Bibelen, slik som fredens-, herlighetens- og Kristi evangelium, noe som kunne vært bedre vektlagt i filmen.
Dåpsmetoden som blir brukt i dåpsekvensene i filmen er at kandidatene bøyer seg ned i vannet og får litt vann dryppet over hodet. Et unntak er dåpen til Paulus der han blir døpt helt under vann med full neddykking slik ordet dåp også betyr og slik det ble utført på Bibelsk tid.
Peters forkynnelse trår til når den Hellige Ånd har falt, men noe skuffende er det når han ber menneskene ”frelse seg selv” og ”frelse sin sjel”, utsagn som ikke helt stammer fra Bibelen.
Tross noen småfeil og siteringer så blir hele serien mer og mer levende desto lenger uti man kommer og man har fått frem Peter og Paulus skikkelsene på en måte som kan reflektere en ekthet og fromhet som man kan forestille seg at mange av de første kristne hadde. Selv om evangeliet ikke blir forkynt like tydelig og klart som den blir gjort i apostlenes gjerninger i Bibelen så glimter denne miniserien til med biter som er verdt å få med seg.
Godt skuespill og realistiske kulisser gjør denne til en meget godt gjennomført miniserie i motsetning til miniserien om ”Quo Vadis?”(1985). Klippingen kan skuffe litt med litt for brå avslutninger på mange av scenene. Allikevel gjør det ikke så mye når den er ment til å være en serie som senere er satt sammen og tilpasset et VHS/DVD publikum.
Siden jeg tar utgangspunkt i den lange versjonen av serien så synes jeg mange av scenene blir noe langdrøyde og kjedelige med altfor mye unødvendig snakk som er vanskelig å få koblet inn i handlingsgangens sentrum. Dette gjelder spesielt scenene som tar sted i keiserens palass.
Ellers så møter vi på en noe mer alvorspreget Paulus enn den vi møter i ”Bibelen: Paulus”, noe som kan være med å vise en litt annen side av ham enn ”Bibelen” film versjonen. Allikevel synes jeg begge Paulusskildringene gjør det godt og denne viser slettes ikke en dårlig versjon. Peterskikkelsen er nok en av de bedre og mer sprudlende jeg har sett og man får et bilde av Peter som en standhaftig og god apostel.
Den siste delen i serien, de tre siste timene, er nok den aller beste, sterkeste og mest inspirerende delen, hvor forfølgelsen når et høydepunkt og man får et sterkt innblikk i grusomhetene som fant sted under Neros regjerningstid samtidig som man ser den urokkelige troen til de kristne som ikke lar seg rokkes. En serie som kan anbefales for den som har god tid og interesse for det som tok sted ved siden av og under apostlenes virke. Finnes dessverre kun på VHS i Norge.