Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Agora (2009)

Agora utspiller seg på 300-tallets Alexandria, hvor den kvinnelige filosofen Hypatia(Weisz) underviser ved byens berømte bibliotek. Hypatia er lidenskapelig opptatt av vitenskap og er i gang med å avdekke mysteriet om solsystemet århundrer før Kopernikus og Galileo. Hennes arbeid er truet av fremveksten av kristendommen og konfliktene mellom kristne og hedninger. Etter keiserens konvertering får den kristne minoriteten i Alexandria større makt og starter voldelige opptøyer i gatene, noe som fører til borgerkrig. Midt i dette kaoset er Hypatia som slites mellom de to mennene som begjærer henne: Hennes slave, Davus(Minghella) og hennes edle student, Orestes(Isaac).

Vurdering

4 av 2 stemmer

Fakta

2t 2min
Mists of Time
Land: Spania
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Alejandro Amenábar
Forfattere
Alejandro Amenábar
Manusforfatter
Mateo Gil
Manusforfatter
Skuespillere
Richard Durden
Olympius
Sami Samir
Cyril
Nikovich Sammut
Romersk offiser
Rachel Weisz
Hypatia
Oscar Isaac
Orestes
Manuel Cauchi
Theophilus
Yousef Sweid
Peter
Produsenter
Álvaro Augustín
Produsent
Fernando Bovaira
Produsent
Simón de Santiago
Sjefsprodusent
Jaime Ortiz de Artiñano
Sjefsprodusent
Annet
Dario Marianelli
Komponist
Xavi Giménez
Cinematografi
Nacho Ruiz Capillas
Redigering
Guy Dyas
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Et filosofisk innblikk i en religiøs krig

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”Agora” er et storslagent drama som utspiller seg på 300-tallet etter Kristus. Hypatia er ei filosof som velger å gå lengre enn de fleste når det kommer til astronomi og det som hører til. Midt i sin filosofi blir hun frontet med heftige og hatske kamper mellom de kristne og jødene i byen. Hypatia prøver å ta vare på det som er hennes og skjule seg så godt det lar seg gjøre fra krigssonen og bevare det hun har kommet fram til så godt det lar seg gjøre.



Filmen er basert på en sann historie om Hypatia og hendelsene på den tiden og kristendommens opptog til å bli en stor del av et politisk maktspill. Handlingen tar sted i en tid da kristendommen mer og mer blir utvannet og voldelig, akkurat slik som Jesus selv talte imot at den ikke skulle være. Den som skiller seg noe ut og som i hvert fall stiller spørsmål om kristendommen som florerer i Alexandria er den nykonverterte slaven Davus. Han har en dyp lengsel om å kunne tilgi jødene slik Jesus gjorde, men her møter han motstand av de andre som hevder at Jesus kunne tilgi dem fordi Han var Guds sønn, men at Han ikke forventer det av de kristne. Dette er en stor løgn, for vi kristne er kalt til å tilgi slik som Han tilgav oss. Så her er Davus på rett spor, men han får ikke noe gjennombrudd på sitt område slik Hypatia får det i sin astronomiske verden av filosofiske tanker. De som kobler filmens/historiens kristendom til virkelig kristendom må passe seg, for den som blir vist her er ubibelsk, maktbasert, en tvangstrøye, voldelig, hatsk, antisemittisk osv. Bibelsk kristendom er det motsatte.



Filmen har et episk preg over seg og viser tendenser av storfilm noe også budsjettet viser til. Rachel Weisz gjør en god presentasjon i rollen som den kvinnelige filosofen Hypatia og de andre gjør det heller ikke så ille. Filmen bærer på vakker fotografering og gir et innblikk i noe glemt og uviss historie som først i senere dager blomstret opp igjen, spesielt når det kom til solsystemets mysterier.



Tross en negativ pekepinn på kristendommen så er dette et interessant stykke historie. Filmen mottok flere priser og tross for at denne setter kristendommen i et negativt historisk lys så er denne filmmessig et greit produkt. For å veie opp det negative så se gjerne noen filmer som tar frem bibelsk kristendom på en god og levende måte.
4.33 av 7 - -

På både godt og vondt

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Det finnes de som mener at de kristne sto bak ødeleggelsen av biblioteket i Alexandria. Det er også de som skylder på de kristne når det gjelder drapet på Hypatia, en kvinnelig gresk filosof, vitenskapsmann og matematiker blant de angivelig største i sin tid. Og ja, det er noe i alle påstander, men langt fra alle holder mål. I filmen ”Agora” prøver de å være tro mot historien, men faller i mange grøfter på veien(og styrker på en måte fordommene) når vi følger livet til filosofen Hypathia. Første del tar for seg ødeleggelsen av datterbiblioteket til biblioteket i Alexandria, Serapeum, der et opprør i byen fører til at de ”kristne” inntar biblioteket og brenner all litteratur mens de roper halleluja og Hypathia og hennes disipler flykter med det de kan få med seg. Andre del tar for seg tiden før, og fram til drapet.



Hypathia blir hele veien glorifisert som et nesten perfekt menneske med tydelige henvisninger til det vi vet om henne – som at hun var respektert, var jomfru hele livet, hennes posisjon og ikke minst hennes død. De kristne blir på den ene siden vist som omsorgsfulle, men som regel som krigerske opprørere som nyter sin nyetablerte posisjon i romerriket og tyr lett til sverd. På en måte greier de å fange noe av tidens turbulenser, men jeg føler at det blir overdrevet og at den viktige og riktige siden av kristendommen ikke kommer nokk til ordet. På den annen side så blir vitenskapen satt høyt, bøker verdsatt og filosofien respektert. Jødene, som også hadde en stor skare tilhengere i Alexandria er noen underdogs som fortsetter med sine riter, men som også tyr til sverd for å jevne ut religiøse forskjeller og konflikter.



Det er ikke veldig mange filmer som handler om kristendommen de første 500 årene, og av den grunn er denne filmen veldig spennende bidrag selv om ting blir feilproporsjonert og blir sett på mer som en kritikk av historien enn som en objektiv fremstilling av den. Jeg tror det var mer fornuftige samtaler enn sverd mot sverd. Mer ekte omvendelse enn skinnhellighet. Flere røster som talte tro og Jesu ord enn de som talte sine egne bak sin kristne fasade.
3.67 av 7 - -
0.56 sekunder