Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Lord, Save Us from Your Followers (2008)

En humoristisk, provoserende og rørende undersøkelse av den kulturelle krigen og troen i Amerika. Med intervjuer fra alle sider av sakene, er filmen et balansert, utfordrende og underholdende steg inn i de mest splittende og vanskeligste temaer i den amerikanske kulturen. Filmen inkluderer intervjuer med Al Franken, senator Rick Santorum, Dr. Tony Campolo, søster Mary Timothy, Michael Reagan, Ron Luce samt en rekke mann-på-gaten intervjuer med regissør Dan Merchant kledd ut som en ydmyk, ærlig og lyttende "Bumpersticker Man".

Vurdering

5.84 av 2 stemmer

Fakta

1t 42min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Dan Merchant
Forfattere
Dan Merchant
Manusforfatter
Skuespillere
Dan Merchant
Vert, seg selv
Larry King
Seg selv
George Clooney
Seg selv
George W. Bush
Seg selv
Bill Maher
Seg selv
Pat Robertson
Seg selv
Jerry Falwell
Seg selv
Jon Stewart
Seg selv
Nelson Mandela
Seg selv
Barack Obama
Seg selv
Produsenter
Dan Merchant
Produsent
Jon Manning
Produsent
Jeff Martin
Sjefsprodusent
Matt Miadich
Medprodusent
Aaron Cohen
Medprodusent
Annet
James Standridge
Cinematografi
James Standridge
Redigering
Stephen Phillips
Komponist
Tim P.
Komponist

Lignende filmer

Anmeldelser

En tankevekker for de troende

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Etter å ha sett traileren på denne filmen så var jeg nysgjerrig på hvordan den egentlig ville være siden den også hadde fått en del gode kritikker og den skulle visst også være delvis likt av ikke kristne. Dan Merchant reiser rundt i USA fylt med forskjellige klistremerker og slagord på klærne sine og får folkets oppmerksomhet og gjennom dette kan de peke ut hva som interesserer dem.



Det hele utvikler seg til å bli en interessant og avslørende reise blant kristne, skeptikere, homofile, ateister, agnostikere og det som er. Filmen avslører også hykleriet som er å finne blant store deler av de kristne i dag. Den tar et oppgjør med fordømmelse av mennesker gjort av kristne og filmen preges av en ydmyk holdning om tilgivelse. Selv om filmen er laget av en kristen så peker han litt finger mot de kristne som har mye av skylden til at menneskene misliker den kristne troen i dag. Han tar frem det at de kristne burde ransake sine egne liv før de går å prakker det på andre. Ghandis sitat ringer også i mitt hodet under filmen: "Hadde det ikke vært for de kristne så hadde jeg vært en kristen".

Filmen gir også de ikke kristne noen poenger og hevder bl.a. at det også er feil å ta alle kristne under en kam som fort er lett å gjøre når man har møtt negative holdninger blant og av kristne.

Selvom filmen er bærer av mye positivt så reagerte jeg litt på slagordet ”kjærlighetenes evangelium” som stadig blir nevnt i filmen men som aldri blir nevnt i Bibelen. Jeg sier ikke at evangeliet ikke er et evangelium om kjærlighet, men uttrykket blir veldig klisjé og nevnes ikke i Bibelen om evangeliet. Bibelen nevner derimot evangeliet om rettferdighet, om frelse, om gode nyheter, om Jesus Kristus, om Guds rike og om fred.



Det jeg sitter igjen med er at vi i dag trenger en ny åpenbaring av Jesus og Hans forsoningsverk på Golgata og det liv som finnes i Jesus som Gud ønsker at skal flyte gjennom oss ved at Jesus vinner skikkelse og Hans liv strømmer ut gjennom oss kristne slik at kristenlivet blir hellig og ekte. Jeg la også merke til at ingen hadde noe negativt å si om Jesus, men bare om kristne som de har møtt. Til og med Bil Maher (som står bak den anti-kristne dokumentaren ”Religulous”) anerkjenner Jesus men mesteparten som tror på Ham lever bare ikke slik ifølge ham. Hvor mye mangler ikke Jesus i livene til mange kristne i dag? Kanskje denne filmen vil få en til å innse sitt behov for Kristi liv i sitt eget liv?



Kvalitetsmessig så er det lagt inn flere elementer som gjør filmen morsom og engasjerende å se og intervjuer og lignende er vell tilrettelagt og det hele blir en god dokumentarfilm selv om budsjettet ikke er all verdens.



Jeg likte filmen godt selv om man kan sitte igjen med et inntrykk av at man skal være forsiktig med å forkynne evangeliet for ufrelste og at Francis av Assisis ordtak ”forkynn evangeliet om nødvendig med ord” blir brukt og kanskje noe feiltolket. Men for all del så tror jeg ikke hensikten er å få kristne til å falle på latsiden med denne filmen, men å få dem til å omvende seg og være klare over hva de sier til ikke kristne og hvilke kampanjer mange kristne legger ut på uten å tenke noe særlig over det.

Dette er allikevel en tankevekkende film med mange gode poenger som er verdt å ta med seg videre!
5.67 av 7 - -

Viktig for den vestlige verden

Tittelen i denne dokumentaren skaper allerede debatt i seg selv ved å være noe provoserende mot kristne, og kanskje slik virke til å skape interesse. Den vil helt klart kunne skape mange gode diskusjoner. ”Lord, save us from your followers” er en dokumentar som greier ganske godt det kunstverket å se saken fra begge sider. Ateistene og humanistene kommer like mye til ordet som vanlige kristne, vanlige mennesker i gata og mer profilerte kristne.



Nå skal det sies at dette er en dokumentar som tar veldig mye utgangspunkt i tilstandene til kristne og synet på dem i Amerika, og kan dermed virke litt mindre relevant og litt mindre interessant for oss i Norge, selv om mange ting kan oversettes til en generelle tendenser i vestlig kultur. Det kan bli litt vanskelig å navigere i senatorer, presidenter, amerikanske tv kjendiser, komikere, politiske utrykk etc. som vi ikke er veldig opptatt av i Norge. Selv om dokumentaren er utrolig bra laget, ja, jeg vil si litt nyskapende, så er den samtidig litt rotete satt opp, og som ved de fleste dokumentarer så er det alltid noe man savner mer av og tenker at noe kunne det vært mindre av.



En annen dokumentar med et lignende tema er ”Religolous”, og sammenlignet med den så er ”Lord, save us…” mye bedre og får fram et mye bedre budskap og mange flere sider av saken. ”Religolous” tar for seg nesten bare et negativt syn på kristne, mens her får vi høre saken fra begge sider og kommer inni kjernen av problematikken. Dette vil glede både ateisten og den troende, fordi dokumentaren går hardt ut mot den kristne kulturen - eller den oppfatningen folk med god grunn har fått av den - for å komme nærmere kjernebudskapet hos Jesus.



Jeg tror dette er en veldig viktig dokumentar med glimt i øyet, selv om alt ikke treffer oss i Norge like godt.
6 av 7 - -
0.7 sekunder