Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Gandhi (1982)

Sir Ben Kingsley spiller Mohandas Gandhi i Lord Richard Attenboroughs fengslende biografi om mannen som hevet seg fra å være en enkel jurist til å bli et verdensomspennende symbol på fred og forståelse.

Det kritikerroste mesterverket GANDHI er en interessant historie om aktivisme, politikk, religiøs toleranse og frihet. Men i sentrum av alt dette finner vi en enestående mann som kjempet for en ikke-voldelig og fredfull tilværelse, og som frigjorde en hel nasjon. GANDHI, som vant 8 Oscar inklusive Beste Film, Beste Regissør (Lord Richard Attenborough) og Beste mannlige skuespiller (Ben Kingsley ), har også i sin svært kritikerroste skuespillerrekke Candice Bergen, Edward Fox, Sir John Gielgud, Roshan Seth og Martin Sheen.

Vurdering

5.84 av 2 stemmer

Fakta

3t 11min
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
John Briley
Manusforfatter
Skuespillere
Ben Kingsley
Ben Kingsley
Mohandas K. Gandhi
Martin Sheen
Vince Walker
Bernard Hill
Sergeant Putnam
Stanley Lebor
Politioffiser
Michael Hordern
Sir George Hodge
Ian Bannen
Senior Police Officer Fields
Gerald Sim
Magistrate
David Gant
Daniels
Tom Alter
Doktor ved palasset
Produsenter
Michael Stanley-Evans
Sjefsprodusent
Suresh Jindal
Medprodusent
Rani Dubé
Medprodusent
Annet
Stuart Craig
Produksjonsdesign
John Bloom
Redigering
Billy Williams
Cinematografi
Ronnie Taylor
Cinematografi
Ravi Shankar
Komponist

Lignende filmer

Anmeldelser

Indias versjon av Martin Luther King

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Ben Kingsleys Oscar-belønnede rolleprestasjon viser oss sentrale deler av livet til Indias frihetskjemper Mohandas(Mohatma) Karamechand Gandhi som trosset menneskets voldelige motiv og tviholdt på en antivoldelig fremgangsmåte der det var bedre å ta imot slag enn å gi slag. Han holdt fast ved at hvis mennesket levde etter ”øye for øye” metoden så ville hele verden til slutt bli blindet. Gandhis fredelige politikk førte ikke bare til glede og jubel men motstanden var sterk og noen gang helt grusom. Dette ser vi bl.a. gjennom Amristar-massakren i 1919 og vi følger ham helt til hans død i 1948.



Gandhi var opprinnelig Hindu, men ble en sterk religionsekumeniker der han etter hvert kalte seg selv for både Muslim, Hindu, Jøde og Kristen. Selv om dette går stikk i strid med bibelsk og kristen tenkemåte så må man ærlig si at Gandhi kunne ha vært et godt eksempel for flere kristne i dag. Gandhi er også en del sammen med en kristen prest og ser hvordan han ikke helt tvilholder på de bibelske prinsipper og må isteden steppe inn selv for å bevise at de bibelske prinsippene som Jesus talte om faktisk virker. Det snakkes hele tiden om Gud, men dette kommer tydelig frem å være en mer sammenfattet ekumenisk Gud, en Gud som liksom skal være Gud for alle religioner. Det som hindrer det kristne livssynet her er at Jesus ifølge Bibelen er den eneste Veien til Gud. Ut fra det jeg har forstått koranen så kan man heller ikke være en fredelig muslim hvis man skal følge koranen til punkt og prikke. Så her har Gandhi et annet syn på både kristendommen og Islam der det sistnevnte blir en fredelig versjon av Islam.

Man kan allikevel ut fra filmens perspektiv kunne se en ydmyk Gandhi som kjempet mot urettferdighetene som store deler av det Indiske folk led av under Englands regime over dem. Hvis man ikke kan si seg enig i Gandhis religionsståsted så må man i hvert fall kunne si at han levde fullt ut det han prekte.



Denne mektige filmproduksjonen mottok hele 8 Oscar-statuetter bl.a. for beste skuespiller (Ben Kingsley), foto(Williams og Taylor), kostymer, regissør(Attenborough) klipping og film og viser at filmer av dette kaliber ikke trenger å ha et all verdens budsjett for å fungere.



Det er interessant å se at Ian Charlesson spiller en kristen prest i denne filmatiseringen noe han også mer eller mindre gjorde et år tidligere i det klassiske sportsdramaet ”Ildvognene”.

Jeg synes dette er en god film som fortjener sine tre timer og gir oss et innblikk i Indias versjon av Martin Luther King og gir et interessant innblikk i en kompromissløs frihetskamp uten å ty til voldelige og uærlige metoder. Filmen har en unik besetning på over 30000 statister.
5.67 av 7 - -

En ekstraordinær person

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Åpningsscenen i ”Gandhi” er at har blir skutt og drept, før vi får livshistorien hans fra begynnelsen av da han kjempet for Indernes rettigheter i Sør Afrika. Mahatma Gandhi er en av historiens store personligheter der han levde som en vanlig mann men var et ikon for ikke-voldelig revolusjon. Vi får godt innblikk i Gandhi sin tankegang i filmen, og vi får også se noe av den urettferdigheten bevegelsen møtte men samtidig hvordan det forandret en hel nasjon og til sist gav dem selvstendighet.



I første del av filmen får Gandhi støtte og hjelp fra den kristne presten Charlie Andrews, og da får vi også høre noe av Gandhi sin tolkning og forståelse av Jesus utsagn og hvordan det var med og formet hans tanker. På den annen side, særlig på andre del av filmen kommer det mer tydelig fram at Gandhi, som en god hindu, mener at alle religioner peker på den ene Gud og at der dermed ikke spiller noen rolle på hvem man tror. Det er kanskje noe riktig i det, særlig når det kommer til trosfrihet og det politiske synet som man må ha for å oppnå fred og harmoni, men når det kommer til hva som er sannhet så tror jeg ikke Gandhi var noen teolog selv om hans tanker var hentet fra både kristendom, islam og hinduisme. Det som er av kristent innhold i filmen er stort sett veldig bra, men det har sine hinduistiske undertoner.



Ben Kingsley gjør en fantastisk tolkning i sin rolle som Gandhi, og fortjener sin Oscar. Det gjør også regissøren Richard Attenborough og de fullt fortjente 8 Oscar statuetter som ”Gandhi” fikk. ”Gandhi” er på mange måter en klassiker, men for de som ikke er vant med å se lange filmer som varer i over tre timer, så kan det bli litt mye i lengden, selv om filmen er fengende stort sett hele veien. Blir kanskje litt for repetitivt for min del, men det var slik livet til Gandhi var og det er slik filmen må bli dersom man skal gå godt til verks. Savner likevel litt mer av bakgrunnen til at han ble drept, siden det er den hendelsen som rammer inn historien.
6 av 7 - -
0.79 sekunder