Saint Ralph (2004)
Ralph Walker(Butcher) er en liten gutt som tør å tro på store mirakler! Ralph er 14 år og redd for å bli foreldreløs, når faren er gått bort og moren(MacDonald) ligger i koma. Ifølge sykepleieren(Tilly) er det nå bare et mirakel som kan redde henne! Når den fullstendig uatletiske Ralph blir tatt med på friidrettslaget, fatter han en brennende interesse for langdistanseløp, og han setter seg et stort mål. Han vil vinne Boston Maraton. Overbevist om at en seier her vil vekke moren fra koma, kjemper han med innbitt stahet for å gjennomføre løpet og utløse et mirakel.
Vurdering
4.33 av 2 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
Michael McGowan
Forfattere
Michael McGowan
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Boyd Banks
Arbeider
Arbeider
Gerard Parkes
Longboat
Longboat
Tufford Kennedy
Reporter
Reporter
Jonathan Higgins
Boston annonsør
Boston annonsør
Henry Alessandroni
Arbeider
Arbeider
Campbell Scott
Fader George Hibbert
Fader George Hibbert
Gordon Pinsent
Fader Fitzpatrick
Fader Fitzpatrick
Paulette Sinclair
Sekretær Roddy
Sekretær Roddy
Joan Messiah
Mrs. Scarlet
Mrs. Scarlet
Adam Butcher
Ralph Walker
Ralph Walker
Produsenter
Peter Sussman
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Teza Lawrence
Produsent
Produsent
Andrea Mann
Produsent
Produsent
Seaton McLean
Produsent
Produsent
Marguerite Pigott
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Michael Souther
Produsent
Produsent
Gordon Yang
Medprodusent
Medprodusent
Annet
Andrew Lockington
Komponist
Komponist
Rene Ohashi
Cinematografi
Cinematografi
Susan Maggi
Redigering
Redigering
Matthew Davies
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Lignende filmer
Anmeldelser
Om å ha tro på det umulige
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
En til tider morsom drama film om hvordan man kan nå sine mål når viktige ting i livet holder på å dø ut. Her har vi en historie om en 14 år gammel gutt som har tro på et stort mirakel, nemlig å vinne Boston Maraton. Jeg spurte meg underveis i filmen om denne filmen var basert på en sann historie noe jeg i etterkant har funnet ut at den mest sannsynligvis ikke er! Ofte er det slik at filmer som dette mister gnisten når de ikke er basert på sanne historier, men denne gjør nok ikke det på en eller annen merkelig måte selvom denne kunne ha blitt mye bedre uten de mer støtende elementene som er satt inn.
Denne filmen er ganske så ærlig men samtidig veldig katolsk. Den tar for seg synder som denne 14åringen sliter med og ikke klarer å bli kvitt og desverre virker det som om gutten trives i syndene sine noe som er trist selvom han prøver så godt han kan. Historien som formidles lover ingen frihet i Kristus eller en vei ut av synd. Den gir også et bilde på at hvis man er heldig og kanskje klarer å utrette noe at man kan bli skikket til himmelen og kan unnslippe helvete! Typiske trekk som mange katolske retninger har der man ikke kan være sikker på frelsen som Jesus har gjort istand. Det hele blir hardt strevende og man må ty til et mirakel og i dette tilfellet ville det vært å vinne Boston Maraton for å få sin mor til å vokne opp fra en lengre tids koma. Filmen har også endel overfladisk misbruk av Guds navn noe som kunne vært unngått!
Filmen tar frem noen kjennetegn med helgener, som Francis av Assisi, om at de hadde tro, levde i bønn og levde rent fremfor Gud for å oppnå noe av verdi i livet, noe denne gutten ærlig innrømmer at han ikke klarer å nå opp til! Gutten har allikevel en drøm om å nå dette mirakelet med eller uten disse kjennetegnene selvom han prøver å strever å klare det med dem.
Kan han gå fra å være et mobbeoffer til helt? Kan han få oppleve sitt mirakel? Blir han helgen? er noen av spørsmålene man stiller seg iløpet av filmen som også skal ha ros for det at man kan ha andre og viktigere mål i livet enn penger og berømmelse.
«Saint Ralph» inneholder tross alt et sterkt katolsk preg og kan være noe overfladisk til tider, men gir oss også noen få åndelige poenger og i dette tilfellet kan det sammenlignes med løpet om å aldri gi opp kampen eller søkenen etter sannheten koste hva det koste vil.
Filmen er bærer av ellers god kvalitet og Adam Butcher spiller godt i rollen som Ralph Walker. Den har også en god og hjertevarmende story selvom noen av scenene kan være støtende og upassende for en kristen, men som samtidig også bærer med seg en ærlighet som kan mangle i andre filmer.
Regissør og manusskriver Michael McGowan lever seg inn i historien han har laget ved å selv være en tidligere vinner av Detroit Maraton.
Denne er kanskje ikke like mild som «Ildvognene» som nok overgår denne, men dette blir allikevel en god sportsfilm fremfor å være en film med god moral, selvom det jages etter og kan glimtes innimellom.
Mirakler, løping og Gud som nisse
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
”Sainth Ralph” er en fantastisk historie om en gutt på 14 år som får det i seg at ved å utføre et mirakel, slik som å vinne Boston Maraton, vil føre til et annet mirakel, at moren hans våkner opp fra koma. Problemet er at han som andre gutter på sin alder sliter med ungdommens lyster og får det ikke til å leve riktig slik som andre helgener og dermed kunne gjøre et mirakel mulig. Ralph går på en katolsk skole og bor alene i et tomt hus med håpet om at moren skal bli frisk, og båndet mellom dem er så sterk at han er villig til å gjøre hva som helst, men det eneste han kan er å håpe på noe stort. Han må ty til høyere makter.
Det viser seg at Gud kommer til ham som en julenisse etter at han har bestemt seg for å løpe maraton, og forteller ham at han skal gjøre det. Tanken bak å la Gud komme som julenisse er nokk ikke for å provosere så mye, men jeg tror det er mer for å bryte visse satte forestillinger om Gud, noe filmen ellers handler litt om. Katolsk tro er sentralt, med en gjennomgang av flere helgeners dager når Ralph samtidig henter inspirasjon fra tidligere løpere som tidligere helgener. Men det er likevel noe om at troen handler om hjertelag og ikke om de faster reglene rundt det, selv om filmen ikke veldig tydelig skiller. Treneren til Ralph, en prest på skolen som er veldig opptatt av Nietzsche (som ikke direkte er den mest kristelige av våre filosofer), må etter hvert medgi at Jesus nokk er høyere en noen filosof og noen helgener og rammer for troen. Selv om filmen er i en katolsk ramme og budskapet bærer preg av det, så kan det også sees på som en film som kritiserer de strenge reglene i katolisismen slik den blir framstilt i filmen og oppfordrer til å bryte løs fra dem.
Historien blir fortalt på en varm og morsom måte som får oss til å le og til å snufse litt, med en musikk som er godt innvevd i historien og topper seg med Leonardo Choens ”Hallelujah” som passer midt i blinken til handlingen. En utmerket film som kan gi troen noen perspektiver som nok er diskuterbare, men som mest av alt vil fortelle en original historie om pågangsmot og troen på mirakler.