Andrej Rubljov (1966)
Det episke storverket Andrej Rubljov er Andrej Tarkovskijs andre spillefilm. Den over tre timer lange filmen var premiereklar i 1966, men grunnet problemer med den russiske sensuren fikk den først offisiell premiere i 1969 i begrenset distribusjon. Verkets samlende rollefigur er den russiske ikonmaleren Andrej Rubljov. Filmen handler om Rubljovs fysiske så vel som mentale reise gjennom middelalderens Russland. Filmens gjennomgående tematikk er mennesket i relasjon til og som konsekvens av dets omverden - en tematikk som man finner igjen i flere av Tarkovskijs senere filmer.
Vurdering
5.17 av 2 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
Forfattere
Andrei Tarkovsky
Manusforfatter
Manusforfatter
Andrei Konchalovsky
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Igor Donskoy
Jesus
Jesus
Nikolay Burlyaev
Boriska
Boriska
Irma Raush
Idiot girl
Idiot girl
Nikolai Sergeyev
Theophanes the Greek
Theophanes the Greek
Nikolai Grinko
Danil Chorny
Danil Chorny
Ivan Lapikov
Kirill
Kirill
Anatoli Solonitsyn
Andrei Rublyov
Andrei Rublyov
Produsenter
Tamara Ogorodnikova
Produsent
Produsent
Annet
Ippolit Novoderyozhkin
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Yevgeni Chernyayev
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Tatyana Yegorychyova
Redigering
Redigering
Olga Shevkunenko
Redigering
Redigering
Lyudmila Feiginova
Redigering
Redigering
Vadim Yusov
Cinematografi
Cinematografi
Vyacheslav Ovchinnikov
Komponist
Komponist
Sergei Voronkov
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Lignende filmer
Anmeldelser
Et interessant stykke filmkunst
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
”Andrej Rubljov” er den aller første russiske filmen jeg har fått sett og kanskje det heller ikke blir den siste. Dette er Andrej Tarkovskijs andre spillefilm som forteller historien om ikonmaleren Andrej som ferdes gjennom det middelaldrende Russland, og den motstanden han møter på sin vei og troskampene han må kjempe seg gjennom.
Filmen tar i bruk flere bibelvers som er med og forklarer noe av Andrejs åndelige reise. En av stedene er de kontroversielle versene blant kristne som står i 1.Kor 11. Andrej tar en god vri på denne og forstår noe av essensen samtidig som den russiskortodokse kristendommen tydelig kommer til syne med sine bud og regler om synd og ikke synd. Filmen har noen budskapsbringende glimt men jeg føler allikevel at den er en slave under det loviske og høykirkelige!
Andrej Tarkovskij viser allikevel sine kunstneriske ferdigheter i dette mer eller mindre interessante russiske mesterverket. Det er vanskelig å se hvordan skuespillet i filmen er siden de spiller på russisk, men noen tendenser kan man se og noe blir litt teatralsk ut fra de inntrykk jeg fikk av filmen. Effektene i filmen er gode til å være en film fra 1966 og led noe under den russiske sensuren men fikk allikevel sin offisielle premiere i 1969, men da i begrenset distribusjon.
Filmen starter noe kjedelig og man vet ikke helt hva man går til. Etter hvert som det har gått en tre kvarters tid så begynner det å løsne og filmen blir mer livlig og interessant. Det er en del scener som fenger selv om jeg ikke helt kan skjønne hvorfor. Her er det tatt i bruk filmkunst som fanger interessen selv om filmen handlingsmessig kan være noe matt og uforståelig til tider. Jeg synes filmen var ganske så god selv om jeg ville ønsket jeg skjønte noe mer av handlingen! Man må kanskje ha russisk blod i årene for å klare å forstå hele settingen filmen er lagt inn i, og kanskje en liten kunstner i magen!
Munk som møter verden
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Vi vet nesten ikke noe om livet til Andrej Rubljov, så derfor blir det litt feil å kalle filmen for en biografi selv om den handler om en virkelig ikonmaler som levde i 1400-tallets russland. Andrej Tarkovskij greier likevel på mesterlig vis knytte sammen tidens kultur, trosliv og personen Rubljov til en film som er storartet. Som mange eldre filmer så er den lang, og med sin russiske språkdrakt ikke alltid like spennende eller lett å følge med på.
Rubljov møter vi først når han er en kjent ikonmaler i et kloster og hvordan han får i oppdrag å dra ut å male en katedral innveldig. Han drar avsted uten helt å vite hva som venter ham ute i verden, og der møter han synd, krig og vold som utfordrer troen hans til det ytterste. Filmen er en god skildring av livet i middelalderen og troskampene til en munk, og inkluderer mange visdomsord.
Filmen er ellers fantastisk laget på mange måter, og griper virkelig noen ganger med både skuespill og kameraføring - og er en film verd å få med seg dersom man er interessert i filmhistorie. Det er likevel småting som jeg ikke helt faller i smak. Jeg synes blant annet at den er litt for lite sammenhengende selv om Tarkovskij får knyttet det sammen til en helhet - og slik blir litt mindre interessant. Filmen viser ellers altfor lite av ikonmaleren Rubljov og hans tanker om sitt arbeid og dermed bakgrunnen for kunsten og selve kunsten. Dette kunne regissøren tolket inn i historien sammen med alt det andre, men han har heller valgt å fokusere på personen bak ikonene uten at det nødvendigvis er feil, bare noe jeg ikke forventet helt.
Filmatiseringen gjør absolutt inntrykk og er en film som jeg kommer til å huske lenge.