Amazing Grace (2006)
I 1797 tar William Wilberforce(Gruffudd), den store korsfareren for avskaffelse av slaveriet i England, ferie pga. helsen, selvom han er enda sykere i hjertet pga. frustrasjonene av slaveriet. Men når han møter den sjarmerende Barbara Spooner(Garai), så finner han sin soulmate å dele sine frustrasjoner og kamper med. Sammen med noen få allierte slike som hans mentor, John Newton(Finney), en tidligere kaptein på forskjellige slaveskip, men nå omvendt til Gud samt mannen bak den verdenskjente salmen "Amazing Grace", Statsministeren William Pitt(Cumberbatch), og Olaudah Equiano(N'Dour), den tidligere slaven men nå forfatteren, slåss Wilberforce først uten noen synlig frukter, men etterhvert vokser det frem ny mot og styrke og Wilberforce finner inspirasjon i en nyfunnet kjærlighet til å fornye kampen med nye idér som vil komme til å lede til en stor seier for sosial rettferdighet.
Vurdering
5.44 av 3 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
Forfattere
Steven Knight
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Ciaran Hinds
Lord Tarleton
Lord Tarleton
Toby Jones
Hertug av Clarence
Hertug av Clarence
Philip Dunbar
Camber
Camber
Bill Paterson
Lord Dundas
Lord Dundas
Benedict Cumberbatch
William Pitt
William Pitt
Michael Gambon
Lord Charles Fox
Lord Charles Fox
Ioan Gruffudd
William Wilberforce
William Wilberforce
Nicholas Farrell
Henry Thornton
Henry Thornton
Neville Phillips
Eldre parlamentarist
Eldre parlamentarist
Richard Ridings
Ordfører
Ordfører
Produsenter
Patricia Heaton
Produsent
Produsent
David Hunt
Produsent
Produsent
Terrence Malick
Produsent
Produsent
Ken Wales
Produsent
Produsent
Duncan Reid
Produsent
Produsent
Annet
David Arnold
Komponist
Komponist
Rick Shaine
Redigering
Redigering
Charles Wood
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Remi Adefarasin
Cinematografi
Cinematografi
Lignende filmer
Anmeldelser
Skuffende
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
"Amazing Grace" er basert på den sanne historien om William Wilberforce's kamp for å avskaffe slaveriet i England. Vi får også et lite innblikk i livet til mannen bak den kjente salmen "Amazing Grace" som vi også får høre litt av et par ganger i løpet av filmens gang.
Kvaliteten og skuespillet er det ingenting å klage på, men filmen i sin helhet blir kjedelig, ensidig og langdrøyd. Budskapet i filmen er helt sikkert viktig men filmen får det til å bli uinteressant og dermed synker også helhetsinntrykket. Afrikanerne og slavene får altfor lite plass i filmen og man får liksom ikke et helt realistisk bilde av det hele. Filmen hopper frem og tilbake og den får ikke noe skikkelig driv på seg bl.a. pga. at Wilberforce skal fortelle om alle de mislykkede forsøkene han har hatt tidligere, og man blir også plutselig litt usikker på om handlingen er i fortid eller nåtid (datid).
Åndelig sett har filmen heller ikke noe spesielt mye å gi. Det beste er de gangene "Amazing Grace" blir sunget og John Newton uttaler sitt berømte sitat: "Selvom jeg mister hukommelsen så vet jeg to ting. Jeg er en stor synder og Kristus er en stor frelser". Vi kan såvidt få med oss at William Wilberforce nærmer seg et forhold til Gud men det blir aldri helt klart hvor han står i det forholdet. Tynt og rotete plott gir filmen lite mening.
Viktig film om viktig kamp
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Som frontfigur i kampen mot slaveri i Storbritannia så er han en film som denne verdig. Fokuset på filmen er William Wilberforce og hans kamp mot slaveriet, og det å få dette gjennom i parlamentet. Derfor blir det en god del politisk snakk i filmen, som kanskje blir en aning slitsomt noen ganger, men det en så god kvalitet over seg at det griper en likevel. Wilberforce var en god taler, og det har de fått fram godt med god fortellerstil og skuespill.
Troen hans er tatt med i kulissene, noen ganger mer tydelig mens det merkes at den følger med ham hele veien. Denne er også godt framstilt og kommer også tydelig til utrykk via John Newton. Spørsmålet som William stiller ligger i hvorvidt han skulle bruke livet kun for evangeliet eller om han skulle fortsette i politikken, og svaret ligger i at begge er mulig. Vi ser flere ganger hvordan han trekker seg unna og samtaler med Gud på en veldig jordnær måte. Til og med forandringene i livet som han gjorde blir hintet til flere ganger uten å direkte knytte det til troen selv om man vet det var grunnen. Jeg liker hvordan troen er vist i filmen som en grunnmur og drivkraft i Williams liv.
Det er altså ingen tvil at troen hans var en drivkraft i å få gjennom et så viktig tema som slaveri er, og at dette er et tema som bør bekymre oss kristne på grunn av vårt menneskesyn. Kanskje ikke slaveri er så viktig tema for oss i Norge i dag, men det finnes typer slaveri i dag også og ikke minst finnes det mange typer ondskap som nedverdiger mennesket som den Guds skapning som vi er.