Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Ten Commandments (1923)

Første delen av filmen forteller historien om Moses(Roberts) som leder jødene ut fra Egypt og mot det lovede land, motakelsen av de ti bud og tilbedelsen av gullkalven.
Andre delen viser oss effektiviteten av budene satt i et mer moderne samfunn i San Francisco. To brødre, rivaler for Marys(Joy) kjærlighet, og konflikten mellom brødrene når John(Dix) oppdager at Dan(La Rocque) bruker uholdbart materiell i konstruksjonen av en katedral.

Vurdering

5.33 av 1 stemme

Fakta

2t 3min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Jeanie Macpherson
Manusforfatter
Skuespillere
Julia Faye
Faraos kone
Robert Edeson
Redding
Noble Johnson
Bronse mannen
Theodore Roberts
Moses
Louise Emmons
Eldre Israelitt
Rex Ingram
Slave
Jack Montgomery
Egyptisk hesterider
Jack Padjan
Faraos hestefører
Produsenter
Cecil B. DeMille
Produsent
Annet
Anne Bauchens
Redigering
J. Peverell Marley
Cinematografi
Bert Glennon
Cinematografi
Archie Stout
Cinematografi
Fred Westerberg
Cinematografi
Ray Rennahan
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

To i ett og bedre enn forventet

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

«The Ten Commandments» er den første, men ikke største, av to Moses filmer med Cecil B. DeMille i registolen, og dette er stumfilmversjonen, mens «De ti Bud» som kom i 1956 er den desisdert beste Mosesfilmen som noensinne er laget. Det interessante med denne filmen er at den er delt inn i to deler, den første delen er historien om Moses og utgangen fra Egypt og den andre delen er flyttet til moderne tid der man får et innblikk i hvordan de ti bud ofte praktiseres idag (1923). En interessant vri og budskapet kommer godt fram synes jeg. Jeg var først redd at budene i den andre delen bare ville ødelegge mennesket slik det så ut, men heldigvis tok de inn evangeliet i det hele som redder filmen fra en katastrofe. Selvom Jesu navnet ikke blir nevnt så får de vist det på en fin filmatisk måte, der man også får et lite innblikk til Jesu tid!



I historien om Moses så nevnes det stadig bibelvers, siden det er en stumfilm så kommer det som teksthenvisning til Bibelen. Et par vers blir satt i en annen sammenheng, men stort sett så holder det mål. Såvidt jeg kan se så forteller ikke Bibelen noe om at Mirjam får spedalskhet når hun har danset forran gullkalven slik filmen viser, men det taes fint videre og brukes til å fremme budskapet i filmens helhet på en god måte.

Historien om Moses er forkortet en god del og starter med siste tegnet framfor Farao og så går det fort videre og historien blir presset inn i underkant av en time før del to trer til.

Vi får glimt av et Davidstjerne lignende symbol, som jeg er litt usikker på om virkelig var virkelighet på ferden ut av Egypt eller, som jeg mest sansynlig tror, er at først ble til under Davids tid. Men her får de lærde strides.

Det litt komiske er at noen av hestene til Farao hele tiden sliter med å holde seg på beina og at førerne virker ganske amatøraktige, og at Israelittene møter på litt ovedrevet med problemer på veien ut av landet. Samtidig så er piskeslagene under lidelsen i Egypt litt i overkant, men kanskje det er laget slik for å vise alvoret i slavesituasjonen i Egypt og at de virkelig ble drevet ille!

Det mer overraskende positive er jo effektene, sammenlignet med tiden filmen ble laget, at de faktisk klarte å få til rødehavsdelingen, men man ser jo at de prøver å skjule noe, men jeg synes det så ganske ekte og bra ut til å være 1923! Lynedslagene virker litt falske, og isteden for at de ti bud blir skrevet av Gud på steintavlene så får Moses se budene skrevet i røyken og så graverer han dem ned isteden for at Guds finger skal få gjort det.



Del to blir en interessant historie om de ti bud i hverdagen til en mor og hennes to sønner. Hvordan budene kan være moralske pekepinner til et liv som kan holde samfunnet oppe, mens denne ene sønnen hater budene og skal bryte alle med et lite smil om munnen, så skjer det en etter en. Livet til kona faller i grus og lurer på hvor hjelpen hennes vil komme fra. Selvom moren blir portrettert som en streng lovisk husfrue og tar ting kanskje på en litt feil måte så ser vi at den andre broren er mer jordnær og tar en større bibelsk helhet inn i bildet. En ganske hjertevarmende slutt må jeg si.



I sin helhet forteller filmen, at bryter du de ti bud så nedbryter de deg. Den viser og sier oss også at det ikke finnes noen steder å gjemme seg fra sin egen samvittighet! En annen aktuel ting er det at hvis man gir djevelen lillefingeren så tar han hele hånden.

Skuespillet fungerer bra, selvom det er en stumfilm og man ikke får større del i dialogene enn at det blir tekst på skjermen og man ser munnvikene bevege seg og kroppspråket tale sitt, så klarer man følge med, spesielt interessant er storyen i del to. Orgelmusikken i filmen kan bli litt plagsom til tider og man får omtrent ikke pause fra den, men man klarer å leve seg gjennom det på en grei måte.
5.33 av 7 - -
0.29 sekunder