Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Arn - Tempelridderen (2007)

I år 1150 blir Arn Magnusson(Nätterqvist) født i Västra Götaland. Han oppfostres i kloster, og blir en sterk ung mann og en ekte kriger. Han møter vakre Cecilia og kjærligheten treffer dem begge med voldsom kraft. Men på grunn av stridigheter mellom konge og kirke er deres kjærlighet forbudt og må ofres. Cecilia(Helin) dømmes til et liv i kloster og Arn til tjeneste som tempelridder i Det Hellige Land, hvor krigen raser mellom kristne og muslimer. De unge elskende slutter aldri å tro på hverandre selv om de ikke vet om den andre lever.

Vurdering

4.84 av 2 stemmer

Fakta

2t 13min
Arn - Tempelriddaren

Medvirkende

Regissør
Skuespillere
Stellan Skarsgård
Stellan Skarsgård
Birger Brosa
Jørgen Langhelle
Erik Jedvardsson
Michael Nyqvist
Magnus Folkesson
Bibi Andersson
Mother Rikissa
Morgan Alling
Eskil Magnusson
Chems-Eddine Zinoune
Saladins tjener
Robert Willox
Rustningsmester
Driss Roukhe
Fakhir
Produsenter
Laura Julian
Medprodusent
Leif Mohlin
Medprodusent
Karoline Leth
Medprodusent
Nina Lyng
Medprodusent
Jan Marnell
Produsent
Jarkko Hentula
Produsent
Mark Foligno
Medprodusent
Johan Mardell
Sjefsprodusent
Annet
Anna Asp
Produksjonsdesign
Anders Villadsen
Redigering
Eric Kress
Cinematografi
Olivier Bugge Coutte
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Historisk unik, men en trossvikter

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

"Arn-Tempelridderen" er den største skandinaviske filmproduksjonen noensinne med storslagne kampscener, ustoppelig kjærlighet, vakker fotografering og en internasjonal stab som er med å gjør filmen underholdende og actionfylt!



Filmen er basert på Jan Guillous bestselgende romanserie på tre deler som delvis er fiksjon og delvis fakta som omhandler virkelige personer og hendelser fra denne tidsepoken.



Ja, filmen er underholdende og fengslende, men når det kommer til å vise kristendommen så gir den et ganske så feil bilde av hvem Jesus er. En av grunnene er jo at filmen har et sterkt katolsk preg over seg og omhandler den katolske troen mer enn klassisk kristendom som har sine røtter fra de første kristnes tid og fra Luther sett i den senere tid. Når filmen da omhandler såkalt hellig krig mellom kristne og muslimer, så tro ikke at det er ekte bibelsk kristendom det er snakk om, for vi har ikke kamp mot kjøtt og blod, men mot maktene og mydnighetene...mot ondskapens åndelige hærskarer i himmelrommet (Ef.6:12). Så hele tempelridderordenen er ganske så klart ubibelsk.

Filmen har også sterk fokus på Mariadyrkelsen, spesielt fra Ceciliasin side, og gir dermed nok et ubibelsk aspekt til filmen. Så hvis mennesker idag tenker på ekte kristendom som blodige korstog slik filmen viser så vil jeg si at slik protretteres ikke ekte bibelsk kristendom. Og når straffen for å drive hor er 20års tvangsarbeid og bønn for å kunne få gjort opp sin synd, da begynner jeg å lure.



Tross sine ubibelske aspekter og handlingsgang så er dette historiemessig en fin film som portretterer Sverige før det egentlig ble til. Med vakker kvalitetsfotografering av historiske landskap og en godt gjennomført produksjon så faller ikke denne helt i grøfta, men blir en god film for den som er interessert i underholdning med et historisk perspektiv. Filmen kan jo være litt detaljeforvirrende innimellom uten at det skader handlingen i det store og hele.



Oppfølger er "Arn-Riket ved veiens slutt". Hvis du likte spillefilmen så kan du jo også få med deg dokumentarserien "Arns rike", som forteller litt mer angående hva som er fakta og hva som er fiksjon, med selveste Jan Guillou som guide.
5 av 7 - -

Imponerer, men er litt tvetydig

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Arn er en storfilm som virkelig imponerer og er av utrolig god kvalitet, noe som merkes helt fra start og som holder seg helt til slutt. Historien er god, men litt forutsigbar og har flere elementer som man lett kjenner igjen fra andre lignende filmer. Likevel er det noe spesielt med Arn, for den er så godt laget. Oppbygningen av historien er god, med en spenningskurve som gjør at du blir sittende og involvert i handlingen. Vet ikke hvordan filmen er i forhold til boken til Jan Gulliou, men uansett utfall så tror jeg filmen kommer gjennom som meget god.



Problemet er når det kommer til det kristne budskapet i filmen, for der er den altfor tvetydig. Det er noen gode elementer som jeg liker, men på den andre siden er de filmen sympatiserer med langt fra noen gode kristne forbilder. Arn, som hele livet har levd i kloster faller fort i synd med Cecilia, altfor fort – og han burde visst bedre. Kirken og klostervesenet er på de ”slemmes” side, og derav også sett på som de strenge med makt som lar seg påvirke og påvirker politikken. Og det er kanskje det som gjør at filmen speiler godt samfunnsmessige forhold på 1100-tallet i Sverige når det kom til kirke og kloster, og legger derfor mindre vekt på det å fremme et spesielt kristent ståsted(for det er jo ikke en kristen film). Det mest spennende er likevel å se hvordan alle, tross alt, kommer gjennom med troen i behold, som også viser hvor viktig troen var for hver enkelte på den tiden, og hvor selvfølgelig det var hos folk. Innimellom der er noe bra kristendom og noe dårlig.



God å se, lett å like. Fint med historien om Arn som barn, og hans tid i klosteret. Mer Sverige enn det jeg trodde og mindre Jerusalem, men det gjør ingenting fordi det fungerer. Litt for enkel kjærlighetshistorie, men tar igjen med ganske mye fokus på resultatet av denne kjærligheten, ventetiden og lengselen etter hverandre når de er bannlyst og fra hverandre. Storslagent filmet, og tittelen som Skandinavias mest påkostede film kommer til sin rett.
4.67 av 7 - -
0.59 sekunder