Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

En mann fremfor alt (1966)

Statsmannen Sir Thomas More(Scofield) havner opp i en personlig konflift med Kong Henry VIII(Shaw), som ønsker å forlate den katolske kirken og etablere Church of England, slik at han kan gifte seg på nytt og få den sønnen han ønsker seg. Sir More, som kongen må ha godkjennelse av, går ikke med på dette ut fra sin egen overbevisning og må betale dyrt for dette.

Vurdering

4.33 av 1 stemme

Fakta

1t 56min
A Man For All Seasons
Land: England
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Robert Bolt
Manusforfatter
Robert Bolt
Forfatter
Skuespillere
Leo McKern
Cromwell
Orson Welles
Kardinal Wolsey
Paul Scofield
Thomas More
John Hurt
Rich
Molly Urquhart
Tjenestekvinne
Susannah York
Margaret
Nigel Davenport
Hertugen av Norfolk
Jack Gwillim
Overdommer
Produsenter
Fred Zinneman
Produsent
William N. Graf
Sjefsprodusent
Annet
Georges Delerue
Komponist
Ralph Kemplen
Redigering
Ted Moore
Cinematografi
John Box
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Tro fremfor politikk

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

«En mann fremfor alt» er en klassisk storfilm som baserer seg på et ganske så vidt kjent teaterstykket av Robert Bolt, «A Man for All Seasons», om en høyt respektert politiker, Sir Thomas More, som bes om å ta et standpunkt på om Kong Henrik VIII skal få lov til å gifte seg på nytt når ekteskapet med hans brors hustru, som også går imot de bibelske prinsipper, ifølge Kongens overbevisning ikke gjelder som et ekteskap. Kongens meninger glir ikke helt overrens med Sir Thomas More som står i fare for å bli dømt tross sin konservative overbevisning.



Thomas More har gått inn i historien som et Romersk katolsk helgen som sto fast for sin overbevisning tross motstanden og vi kan se at han også noen ganger refererer til Kristus som sitt eksempel og den han setter høyere enn kirken. Tross dette så står han for at den Lutherske tro er kjetteri og han kan ikke akseptere at hans datter kan gifte seg med en lutheraner. Filmen henviser også til Paven som bindeleddet mellom mennesket og Kristus noe som er stikk i strid med det Nye Testamentet. Maria dyrkelsen står derimot ikke sentralt i filmen, bortsett fra en bønn Sir More ber mot slutten av filmen der hun refereres som Guds mor.

Når jeg ser filmen og skal vurdere filmens budskapsmessige innehold så forteller den om å stå fast i sin tro, fremfor politiske forandringer i samfunnet, selvom en konge ville ment noe annet. Temaet som blir tatt frem i filmen står moralsk sett i tråd med Bibelsk lære fra Thomas Mores side, men samtidig så kan man stille seg spørsmålet om Henrik VIII ekteskap virkelig gjelder som et ekteskap, noe som kan skape interessante diskusjoner blandt de lærde. Tross det romersk katolske ståstedet Thomas More står i så kan man se en viss ekthet og ærlighet i hans tro der han ihvertfall ikke begår fiendskap med lutheraneren som kommer inn i bildet.



Filmen har god kvalitet til å være en eldre produksjon og ble dermed belønnet med 6 Oscar statuetter i kategoriene beste film, regi, skuespiller(Scofield), maunskript(Robert Bolt), fotografering(Ted Moore) og kostymer. I tillegg ble filmen Oscarnominert for beste kvinnelige skuespiller (Hiller) og mannlige birolle (Shaw).



For min egen del synes jeg historien i filmen var presentert på en mer eller mindre uinteressant måte. Jeg synes også man blir litt for lite kjent med de forskjellige rollefigurene til å blir nok engasjert i historien og budskapet filmen prøver å formidle. Filmen har også noen kompliserte dialoger som fort kan gjøre filmen noe langdrøyd og kjedelig for de som ikke har interesse for det filmen prøver å få frem. Filmen er tross dette en av de klassiske filmene gjennom tidene og bl.a. gjenskapt i 1988 med Charlton Heston i hovedrollen.
4.33 av 7 - -
0.46 sekunder